Terug naar de home page

Met onze Doos naar Zuid-Amerika..Uruguay 8 oktober 2013.
Pos. S 34 45 591 W 056 10 763

We staan al weer ruim een week op dezelfde plek bij Michael de Duitser en het is hier gezellig. (BESTAAT NIET MEER) Cristiaan en Monique die bij ons aan boord mee voeren, zijn al een paar dagen geleden vertrokken. En bij ons gaat het ook kriebelen. Het weer is een beetje opgeknapt en bijna al het kluswerk is gedaan. Een dag prullen en de waterfilters zitten in het aanrechtkastje. Drinkwater uit de sloot!
De dynamo laadt weer als een nieuwe en zit vast als een huis. Tijd voor een wat langere proefrit, het zou wel fijn zijn als die er niet nog eens onder uit valt!
Uruguay is het rijkste land in Zuid Amerika, het blijkt ook een duur land te zijn. We gaan tanken voor ruim  1,50 Euro per liter. Dus we hadden beter in Belgie de tanks kunnen vullen!

"Wat zijn de plannen?" Is de vraag die iedereen ons stelt. In de loop der jaren hebben we geleerd dat de plannen die we maken niet altijd ook zo uitgevoerd worden. Maar in grote lijnen komt het er op neer dat we met de zon mee gaan reizen. We zitten op het zuidelijk halfrond, dus hier is het voorjaar begonnen. De appelbomen staan vol in de bloesem. En een eindje verder zien we palmbomen tussen het verse graan staan.
Maar terug naar die plannen.......... Uruguay heeft nu niet zo veel te bieden. Veel mooie stranden, maar daar is het nu te koud voor.
Met de Kerst willen we in Ushuaia zijn. Dat is de meest zuidelijke stad van de wereld. Dan is het daar hoog zomer, voor zover je van zomer kunt spreken. Het zal er niet warmer zijn dan een graad of 20. Om daar te komen moeten we Argentinie afzakken naar het zuiden. We komen dan langs het schiereiland Valdez. Tussen half oktober en half november springen daar de walvissen, de zeeleeuwen en de pingu´ns in het rond. Daar moeten we dus ook zijn, en dan staat de zon daar ook al lekker hoog, bijna zomer! Dan door Patagonie verder afzakken naar het zuiden. Het pontje over naar Tierra Del Fuego (Vuurland) en dan door naar Ushuaia. Daarna? Dan zullen we wel weer met de zon mee naar het Noorden geen zodat we altijd lekker weer gaan hebben!

Van tijd tot tijd sturen we een select groepje familie, vrienden en kennissen een update.

Hier in Uruguay moeten we eerst een heel eind naar het Noorden om uiteindelijk bij Salto de grensrivier tussen dit land en Argentinie over te steken. Maar al snel leren we dat ons richting gevoel het helemaal laat afweten, en daar snappen we dus helemaal niets van. "Wat is er hier dan zo anders dan in Europa?"  vragen we ons af. Het duurt even,maar dan valt het kwartje. "De zon staat hier ten Noorden van ons, bij ons in Europa staat die altijd ten Zuiden van ons. Rij je in Nederland naar de zee toe, dan staat de zon links van je. Kan ook links voor of links achter zijn, dat ligt aan het tijdstip, maar altijd aan de linkerkant." "Ja, als we naar het Zuiden rijden rijden we de zon tegemoet, en hier is het andersom. We rijden nu naar het Noorden en de zon schijnt door de voorruit!"  valt Anja bij. We weten nu weer hoe het werkt, nu nog wennen aan het verschil.
De eerste nacht staan we bij een stuwmeer.
S 33 08 311 W 057 09 232
Een mooie plek waar het 's-nachts echt pik donker is. We moeten weer wennen aan het "wild" kamperen. Allemaal heel spannend en volgens sommigen ook heel gevaarlijk.
Niets van gemerkt, alleen maar vriendelijke mensen. Niemand die je lastig valt, niemand die loopt te bedelen om een snoepje of een ballpoint. En de vrouwen en meisjes zien er uit zoals ze zijn. Gelukkig zie je hier geen hoofddoeken en meer van dat spul. En dat is na Marokko en Turkije een verademing. Wel allemaal even wennen hoor!
Het rijden hier gaat ook allemaal wat anders dan in Europa. Hier mag je blij zijn als je 250 kilometer per dag af legt. Maar dat geeft niet, er is zo veel te zien. Al waren het alleen maar de oude auto's die je hier ziet rijden. Een genot voor de ware liefhebber.
Het landschap is als noord Frankrijk, een beetje heuvelachtig maar dan aangevuld met Palm en Eucalyptusbomen welke vol met parkieten en dwerg papagaaien zitten. Als je goed kijkt zie er twee in deze luxe drieondereenkapper!
In de buurt van Salto vindt je overal warme bronnen. We hebben ze bezocht, maar ze bleken toch wat anders dan verwacht. In plaats van een warme straal water uit de bodem kwamen we bij een luxe zwembad met water van een graad of 40. Toch een paar dagen gebleven, puur verwennerij!
De laatste nacht aan de grens geslapen en daarna door naar Argentinie. En daar gaan we in de hierop volgende pagina's heel erg veel over vertellen!!
Op deze pagina ben je nu: Oktober 2013. Uruguay.